Wilrijkse districtsraadsleden cumuleren met mandaat in intercommunales

Soms bijna 4.000 euro per jaar aan extra zitpenningen!


Senator Anke Van dermeersch (Vlaams Belang), tevens gemeenteraadslid in Antwerpen, vroeg de gegevens op over de zitpenningen die worden uitbetaald aan politici die zitting hebben in de intercommunales. Districtsraadslid Kristof Bossuyt (Open VLD) is als bestuurder-ondervoorzitter van INTEGAN de Wilrijkse koploper in extra zitpenningen.


Het is moeilijk eerlijk te bepalen welke politieke partij de wedstrijd extra zitpenningen wint. De kaviaarsocialisten van de SP.a vaardigen maar liefst 4 districtsraadsleden af naar de intercommunales.


Districtsraadsburgemeester Thierry Vanderkindere (Sp.a) voert zijn fractie aan als bestuurder-ondervoorzitter van INTEGAN met in 2009 maar liefst 3269,97 euro zitpenningen, maar ook districtsraadsleden Vivian Wittock (Sp.a), Annick Bracke (Sp.a) en 2de districtsschepen Johan Peeters (SP.a) bleven met 3520,2 euro gezamenlijk bijeen geraapt niet achter.


 


De riante vergoedingen voor weinig of geen prestaties stoten veel mensen terecht tegen de borst. Hoewel de intercommunales ISVAG en IVCA (beheerder van het crematorium) toch belangrijk zijn voor de inwoners van Wilrijk, krijgt de burger weinig tot geen inzage in het werk dat de districtsraadleden doen in deze intercommunales. In de Antwerpse gemeenteraad wordt er slecht 1 maal per jaar een thema-zitting gehouden waarin de voorzitters van de intercommunales een voorgeschreven tekstje komen voorlezen. Meer informatie krijgt de Wirlijkenaar niet.


Het systeem moet dus dringend gesaneerd worden, maar wie zal dat doen? De raadsleden van de meerderheid die zelf aan de dis des heren mogen aanschuiven, zullen weinig geneigd zijn om in eigen vlees te snijden. Het biedt hen te veel en te gemakkelijk verdiend geld. En de gewone burgers, de gewone belastingplichtigen die voor al die zitpenningen moeten opdraaien, die worden natuurlijk niet gehoord.


 


Bijlage: top 10 van veelverdieners

Naam


Zitpenningen 2009


Partij


Intercommunales


 
Kristof Bossuyt


3.814,97


OpenVLD


INTEGAN


Thierry Vanderkindere


3.269,97


Sp.a


INTEGAN


Hans Ides


1.956,76


CD&V/N-VA


ISVAG


Viviane Wittock


1.806,24


Sp.a


ISVAG


Gilbert Van Nuffel


1.151,85


OpenVLD


IVCA


Johan Peeters Sp.a


987,3


Sp.a


IVCA (tot 12/’09)


Simone Van Brussel


987,3


CD&V/N-VA


IVCA


Annick Bracke


726,66


Sp.a


INTEGAN

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...