Vlaams Parlement: word wakker en laat je horen!

Vandaag is het lange zomerreces van het Vlaams Parlement afgelopen, de deuren gaan opnieuw open. Dat laatste gebeurde zeker niet onopgemerkt: voor dag en dauw verzamelden enkele Vlaams Belang Jongeren aan de ingang van het Vlaams Parlement en kleefden de deuren vol met de boodschap ‘Laat je horen voor een republiek Vlaanderen!’.

De jongerenactie wil de Vlaamse regering uit haar ellenlange zomerslaap halen. Terwijl de Belgische chaos aansleept en inmiddels nooit geziene proporties kent, kijkt Vlaanderen passief toe aan de zijlijn. Nochtans is het hoog tijd dat de Vlaamse overheid werk maakt van een uitgewerkt alternatief voor het federaal geklungel. Het is tijd voor een plan-B om uit de Belgische chaos te geraken.

Dergelijk initiatief is trouwens geen nieuwigheid. Over de taalgrens wordt reeds duchtig gewerkt aan een strategie voor het moment dat België ophoudt te bestaan. “We moeten ons voorbereiden op het einde van België”, zei vice-premier Laurette Onkelinx in La Dernière Heure (5 september 2010). “Het enige dat ik zeker weet is dat we ons lot in eigen handen moeten nemen. De Franstaligen moeten ernstig nadenken over een toekomst zonder Vlaanderen.”, aldus Waals minister-president Rudy Demotte op de radio van RTBF (4 september 2010). Maar ook de Duitstalig Gemeenschap deed het nodige huiswerk om zich voor te bereiden op de splitsing van België, zo erkende minister-president Karl-Heinz Lambertz in het weekblad Knack (15 september 2010): “Natuurlijk heb ik een plan klaar voor als België barst. (…) Als ik daar niet zou over nadenken, zou ik mijn hoofd in het zand steken”.

Dat laatste is iets waar de Vlaamse minister-president zich duidelijk wel aan bezondigt: Kris Peeters & co blinken uit in communautaire passiviteit. Met hun actie aan het Vlaams Parlement willen de Vlaams Belang Jongeren er op aandringen dat Vlaanderen zich niet langer hult in absolute stilte. Het is aan het Vlaams Parlement om werk te maken van het Vlaanderen van morgen en om een ordelijke opdeling van het kunstmatige België voor te bereiden. Tijd dus om wakker te worden en zich te laten horen!

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...