Tramverlenging: nee, aan de import van onveiligheid

Het Olympiadekruispunt stond gekend als een zwart punt en werd daarom onlangs het Vlaams Gewest heraangelegd. Er werd tevens een stadsrandparking aangelegd op het Generaal Robertsplantsoen, waar er tevens een nieuwe keerlus kwam voor de tram. De plannen om vanaf deze keerlus een tramverlenging naar Wilrijk aan te leggen, baart het Vlaams Belang Wilrijk zorgen. Deze tramverlenging naar Wilrijk is reeds opgenomen in het Masterplan 2020. Hoe het tracé van de verlenging zal lopen is momenteel nog niet bekend.
Er zijn dus verschillende varianten voor een tramverlenging mogelijk, via Boomsesteenweg, Heistraat of Berkenlaan.
 
Het Vlaams Belang Wilrijk is weliswaar van mening dat het district onvoldoende ontsloten wordt door het huidige aanbod aan openbaar vervoer, maar vraagt zich af of een tramverlening wel de juiste oplossing is.
Eerst en vooral zou er beter werk gemaakt worden van de optimalisering van de huidige openbare vervoerscapaciteit met nieuwe trams en bussen om de reiziger betere vervoersmogelijkheden en extra comfort te bieden. Ook de rationalisering van het aanbod is van groot belang om overstapmogelijkheden uit te breiden en vlotter te laten verlopen. Maar ook de veiligheid en leefbaarheid op het openbaar vervoer en dus in ons district en de stad moet dringend verhoogd worden.
 
Door de tramverlening zal het nu nog rustige Wilrijk onvermijdelijk verder verstedelijken en dus zullen met de tram ook de grootstedelijke problemen van Antwerpen-centrum hun intreden doen in Wilrijk met alle gevolgen van dien voor leefbaarheid en veiligheid.
Een triest voorbeeld van hoe een tramverlening de stijging van criminaliteit met zich meebracht, zien we in Schoten. De winkeldiefstallen aan de Carrefour-vestiging Bredabaan en de inbraken in de nabij gelegen woonwijken, stegen spectaculair doordat dat beroepsdieven via de tramverlenging van lijn 3 en tramhalte Keizershoek Schoten makkelijker konden bereiken.
Het Vlaams Belang Wilrijk is dan ook geen voorstander van een tramverlenging zolang het stadsbestuur geen garanties biedt voor de leefbaarheid en veiligheid van Wilrijk.

Anke Van dermeersch
Lijsttrekker

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...