District Wilrijk viert 11 juli, of toch niet?

Op zaterdag 11 juli viert Vlaanderen zijn nationale feestdag.   Op deze feestdag herdenken de Vlamingen de Guldensporenslag en de strijd die toentertijd werd gevoerd door onze volksmensen voor een ontvoogd Vlaanderen. De Guldensporenslag vormt daarmee het symbolisch begin van de Vlaamse autonomiegedachte.

Het district Wilrijk vierde de Vlaamse feestdag op zaterdag 7 juli. Raymond van het Groenewoud kreeg de eer om de Bist in vuur en vlam te zetten.  Ieder zijn smaak uiteraard maar van vuur en vlam was weinig sprake. En zeker het karakter van een Vlaamse feestdag ontbrak totaal. Eén liedje liet je vermoeden dat je op een 11 juli viering aanwezig was, Vlaanderen boven!, en daarmee was de kous af.

Nu zou je toch denken dat in een district, waar N-VA de plak zwaait, een 11 juli viering toch wel wat meer vuur en vlam zou brengen.  Op het podium zag ik twee Vlaamse leeuwenvlaggetjes, je moest zowaar een verrekijker hebben om ze te zien wapperen. Op het districtshuis één Vlaamse leeuwenvlag, wat trouwens ook verplicht is. En waarom geen toespraak op deze viering, een toespraak met enige toelichting over de Vlaamse onafhankelijkheidsstrijd had zeker op zijn plaats geweest.

Ik stel vast dat N-VA Wilrijk een Vlaams minister-president, een eerste gedeputeerde, 10 districtsraadsleden, districtsschepenen, gemeenteraadsleden en een afdelingsbestuur van 26 leden telt.  Als dit alles is wat zulk een ploeg kan leveren dan stel ik mij de nodige vragen. Temeer omdat de aanwezigheid van al deze eminente personen op deze viering vrij pover was. Ik heb geen enkel kopstuk mogen bespeuren, zij hadden waarschijnlijk andere, meer belgische, prioriteiten.

Ik begrijp het wel, het feit dat volksmensen strijd hebben gevoerd voor een ontvoogd Vlaanderen is N-VA een brug te ver. Dankzij deze partij valt er de komende vijf jaar niet meer te praten over een ontvoogd of onafhankelijk Vlaanderen.  Laat staan dat ze dan ook nog eens tussen de volksmensen moeten komen staan, dat mag je toch niet verwachten van N-VA Wilrijk.  De postjes boven de mensen, ook dat is een kracht van verandering.

Guy Eggermont

Voorzitter Vlaams Belang Wilrijk

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...