Dexia betaalt bonussen met uw geld

“Stad Antwerpen speelt niet met belastinggeld”, aldus de commentaar van schepen Bungeneers op de vraag of Antwerpen in navolging van Gent haar tegoeden bij Dexia zou overhevelen naar andere financiële instellingen.


 


Wie echter met het Antwerps en dus ook Wilrijks belastinggeld speelt, is Dexia zelf. De beurswaarde van de Dexia-aandelen die Antwerpen via de Gemeentelijke Holding bezit, bedraagt minder dan een kwart dan voor de bankencrisis. Onlangs werd Antwerpen als het ware verplicht in te tekenen op een kapitaalsverhoging, waarbij aandelen werden aangekocht aan een veel hogere prijs dan de beurswaarde van dat moment. Het wanbeleid van Dexia – met zijn politiek samengestelde Raad van Bestuur – heeft de stad zeker meer dan 100 miljoen aan activa gekost. Om over de gedecimeerde dividenden nog maar te zwijgen.


 


Deze bank werd voorlopig gered door de belastingbetaler. Hoewel de toekomst nog zeer onzeker is. Gezien Antwerpen de grootste aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding is, wordt de Antwerpse belastingbetaler extra getroffen. Als Dexia nu superbonussen gaat uitdelen, is de verontwaardiging terecht en algemeen. Of Antwerpen de geldingsdrang van Gent met identieke maatregelen moet volgen, dient afgewogen te worden met argumenten pro en contra.


Maar alleen al uit ethische overwegingen is het uitgesloten dat Antwerpen niet met verontwaardiging zou reageren op de kaakslag van Dexia in het gezicht van de belastingbetaler.  


 


Wilrijks gemeenteraadslid Hugo Verelst zal dus ook bij de volgende commissie financiën in het stadhuis aan de schepen vragen hoe de schepen denkt het ongenoegen van college en gemeenteraad aan Dexia en zijn Raad van Bestuur over te maken. We houden u op de hoogte.

Misschien bent u ook geïnteresseerd in ...